Diş teli tedavisi yani ortodontik tedavi; dişlerdeki eğriliği ve çene yapısındaki bozukları düzeltmek için başvurulan bir yöntemdir. Diş teli tedavisi; kozmetik ve sağlık için başvurulan bir yöntemdir.
Diş teli tedavisinin kimlere, nasıl ve hangi koşullarda uygulandığı büyük önem taşıyor. Bu anlamda Smyrna Dent Kliniği; hasta memnuniyeti ve haklarını temel alarak hizmetler veriyor. Diş ve ağız sağlığı konusunda uzman hekimlerimizle çalışmalar yapıyoruz. İzmir diş teli tedavisi konusunda öne çıkan bir klinik olduğumuzu söyleyebiliriz.
Bahsettiğimiz tedavi yöntemi; diş yüzeylerine braket isimli, kuvveti dişe aktaran aparatlarla onların içerisinden tellerle yapılmaktadır. Tel, diş yüzeyine yapıştırıldığı ve hasta tarafından da çıkarılması zor olduğu için sabit tedavide önemli rol oynamaktadır.
Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar?
Diş teli tedavisi; çene ve dişlerden kaynaklı pek çok sorunun giderilmesi için başvurulan yöntemdir. Özellikle dişlerin çapraz şekilde dizilmesi ve konumundaki bozukluklardan dolayı bu tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Çene yapısının daralması ve anatomik bozukluklarda aynı şekilde diş teli tedavisini gerektiren bir durumdur. Dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yeterli alana sahip olması gerekiyor. Dişler yeterli alan bulamadıklarında çapraşık olarak şekil alırlar. Bu durum çene yapısının kısa ve dar olmasından kaynaklanmaktadır. Diş teli tedavisiyle çenedeki hem kısalık hem de darlık problemi kolayca çözülür. Dişlerin gelişmesi için ona uygun ortam yaratılmış olur. Ayrıca dişlerin doğru pozisyon alması içinde çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.
İzmir diş teli tedavisi alanında hizmet veren Smyrna Dent Kliniği, kozmetik gülüş tasarımları için bahsettiğimiz yöntemi uygulamaktadır. Aynı zamanda alt ve üst çenenin birbiriyle yapısal, pozisyonel uyumsuzluğu da diş teli tedavisini gerektiren bir durumdur. Sağlıklı bir birey, ağzını kapattığında alt ve üst çenesi aynı hizada tam oturur. Eğer çeneler üst üste tam oturmazsa o zaman diş eti tedavisinin mutlaka yapılması gerekiyor. Diş eti tedavisi sayesinde çenelerin anatomik konumları düzeltilmiş olur. Kemik ve dişlerin önemli bir özelliği vardır. Gelişim sürecinde rol oynayan canlı dokulardır. Bunun yanında sürekli değişim halindedirler. Onun için kemik ve dişlerdeki düzensizliği gidermek için uzun zamanlı pasif kuvvet uygulamalarına başvurulabilir.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş teli tedavisi yapılırken; farklı farklı aparat ve braketlerden yararlanılır. Diş teli tedavisi şu yöntemlerle gerçekleşmektedir:
Seramik braketler genellikle kozmetik görünümün oluşması için kullanılmaktadır. Bu braketler, diş renginde olan seramikle kaplanırlar. Dişlere kuvvet uygulama noktasında seramik braketler, metal braketlere kıyasla yetersiz kalmaktadır.
Aligner, şeffaf yapılı plastik materyalden tasarlanmaktadır. Aligner, dişlere pasif şekilde kuvvet uygular. Dişler istenilen pozisyonda yer alması için aligner’ler belirli aralıklarda kontrol edilir. O kontrollerde aligner’lerin tekrar ölçüsü alınır.
Çene ve diş kemiklerinin üzerine belirli süre ve düzeyde kuvvet uygulanır. Diş eti tedavisinde en başarılı sonuçlar veren yöntem, metal brakettir. Fakat kozmetik amaç için çok tercih edilen bir yöntem değildir.
Lingual braket yöntemi; dışarıdan fark edilmeyecek şekilde uygulanmaktadır. Kozmetik anlamda başarılı bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Lingual Braketler, dişlerin arka taraflarına uygulanmaktadır.
Diş teli tedavisi için kullanılan aparatlar;
Diş tellerinin son uçlarına yerleştirilen metalik tüpler olarak bilinmektedir.
Şeffaf, diş renginde ve paslanmaz çelik materyallerle üretilen teller olarak bilinmektedir. Bu teller braketlere tutturulmaktadır.
Seramik, paslanmaz çelik gibi malzemelerden üretilen, yüzük şekline sahip aparattır. Ortodontik bant, dişlere geçirilip sabitleniyor. En arkadaki azı dişlerinin hizalanmasında büyük ölçüde kuvvet gerekir. Bu destekte ortodontik bantlarla sağlanmaktadır.
Diş teli tedavisi yapılırken, dişlerin uygun pozisyon alması için kuvvet uygulanır. Uygulanan kuvvet, tellerin tutunma noktaları olarak bilinmektedir. Braketler;
- Metal,
- Paslanmaz çelik,
- Seramikten yapılmaktadır.
Braketlerin dişlere sabitlenmesi, kompozit dolgu yöntemiyledir. Braketlere tutturulan teller, dişlere hem istenilen yönde hem de seviyede kuvvet uygulamasını sağlamaktadır.
Diş teli lastikleri braketlerin çevresine takılır. Diş teli lastiğinin kullanılmasındaki amaç, brakete diş telini sabitlemek olduğunu belirtebiliriz. Diş teli lastiği aynı zamanda dişleri geri ya da ileri yöne çekmek içinde kullanılabiliyor. Diş- tel; diş- diş aralarına da lastik sabitlenebiliyor.
Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Dişlerdeki problemlerin erken dönemlerde fark edilmesi için 7 yaş grubundaki çocukların mutlaka ortodontik kontrollerinin yapılması gerekiyor. Genellikle diş teli tedavisine 10- 12 yaş öncesinde başlanmıyor. Önde veya geride konumlanan çenelerin tedavisi 12 yaş öncesinde yapılır. Yaş ilerledikçe önde ya da geride olan çenelerin düzeltilmesi çok zordur.
Diş teli tedavisi ile ilgili pek çok konu merak edilmektedir. O konulardan biri de tedavi süresi ve fiyatıdır. Diş teli tedavi süresi;