Çocuk Diş Hekimliği
İzmir Pedodonti
Pedodonti, 0-13 yaş arası çocuklarda süt dişleri ve kalıcı dişlerin sürülmesi gibi kritik bir dönemin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve varsa sorunların giderilmesini sağlayan tedavi ve uygulamaların bütününü barındıran bir anabilim dalıdır. Diş hekimliğinde önemli bir yere sahip olan pedodontide amaç; sorunları kaynağında çözmek ve çocuklarda ağız-diş-çene gelişiminin sağlık sorunu yaşanmadan devam etmesini sağlamaktır. Symrna Dent İzmir Pedodonti kliniğinde çocuk diş tedavisi hizmeti verilmektedir.
Pedodontist Kimdir?
Diş Hekimliği Fakültelerinde 5 yıllık lisans eğitiminin ardından uzmanlık ya da doktora eğitiminde çocuk diş hekimliği anabilim dalını seçmiş hekimler pedodontist olarak adlandırılır. Pedodontistler eğitim sürecinde sadece diş gelişimi ve tedavi yöntemlerinin öğrenilmesi ile kalmaz ayrıca çocuğa yaklaşım, çocuk psikolojisi, büyüme ve gelişimi üzerine de eğitim alırlar. Bu sebeple çocuğu pedodontist ile tanıştırmak, çocuklukta yaşanan olumsuz tecrübelerin ardından oluşan ve çok yaygın bir durum olan dental fobinin önlenmesi açısından büyük önem taşır. Çünkü pedodontistler, bu gibi travmatik durumların önüne geçmek için uzmanlık eğitimleri süresince edindikleri bilgi ve teknikleri kullanırlar.
Çocuk Diş Hekimliği Hizmetlerimiz
Symrna Dent İzmir Diş Kliniği çocuk diş hekimi ve pedodontistlerimiz tarafından sunulan başlıca hizmetlerimiz;
Çocuklarda diş bakımı, diş fırçalama eğitimi ve genel diş sağlığı takibi,
Diş sağlığının korunmasına yönelik beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi,
Dişlerde çürük oluşmadan önce uygulanacak koruyucu tedavilerin yapılması (Fissür örtücü ve flor uygulamaları),
Kötü ağız alışkanlıklarının engellenmesine yönelik tedavilerin yapılması,
Süt dişleri ve kalıcı dişlerde endodontik ve restoratif tedavilerin yapılması (kanal tedavisi, ampütasyon, dolgu),
Süt dişlerinin çekimi ve süt dişlerinde oluşan erken kayıpların yerine uygun yer tutucuların yapılması,
Özel tedavi gerektiren durumlarda ameliyathane şartlarında sedasyon ya da genel anestezi ile müdahalelerin yapılması
Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde süt dişleri ne zaman çıkar sorusuna verilebilecek en uygun yanıt, doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ilk dişlerin sürmeye başlamasıdır. Bu süreden itibaren 2 yıl boyunca çocuklarda süt dişleri sürmeye devam eder ve çocuk 2,5 yaşına geldiğinde alt ve üst çenede toplam 20 adet süt dişi çıkarmış olur. 6-7 yaşından itibaren ön bölgedeki kalıcı diş kökleri gelişir ve böyle süt dişleri düşme ya da çekilme yoluyla değişmeye başlar. Bu süreç yaklaşık 12 yaşına kadar devam eder. 12 yaşına gelindiğinde süt dişleri tamamen değişmiş olur.
Süt Dişlerinin Önemi
Çocuğun beslenmesi ve kendinden sonra gelecek kalıcı dişleri için yer tutuculuk gibi görevleri, süt dişlerinin önemini ortaya koyar. Ayrıca düzgün konuşma becerisinin gelişmesi de süt dişleri ile sağlanır. Bu sebeple süt dişlerinde yaşanan travmatik, genetik ya da çürük oluşumuna bağlı sağlık sorunları ya da parmak emme, tırnak yeme gibi kötü ağız alışkanlıklardan doğabilecek sağlık sorunları ileri yaşlarda genel sağlığı da etkileyebileceğinden, çocukların ilk diş sürmeden itibaren pedodonti İzmir ile tanıştırılması ve ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması önerilir.
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi
Çocuklarda ilk diş muayenesi çok önemlidir. Çünkü çocuğun ileriki yaşlarında diş muayenesine bakış açısını şekillendirmede büyük rol oynar. Bu nedenle hem çocuk hem de ebeveyn ile doğru iletişim kurmak kritik önem taşır. Diş tedavisini bir oyuna çevirerek, çocuğu korkutmaktan kaçınarak yapılması gerekir. Öncelikle çocuğun hem dental hem de medikal hikayesi öğrenilir ve gerekli muayeneler yapılır. Bunlar klinik ve radyografik muayenelerdir. Elde edilen sonuçlar, genel durum veya varsa teşhis anne ve baba ile paylaşılır. Sonrasında ise takip edilme süreci devam eder. Bu süreçte ebeveynlerin desteği alınarak çocuğa ağız sağlığı ve nasıl korunacağı hakkında eğitim verilir ve alışkanlıkların kazandırılması sağlanır. İhtiyaç halinde koruyucu işlemler (fissür örtücü ya da flor uygulamaları gibi) yapılır. Çocuk diş hekimi İzmir‘de çocuğunuzun ilk diş muayenesini emin ellere bırakabilirsiniz.
Çocuklarda Sedasyonlu Diş Tedavisi
Çocuklarda oluşabilecek diş hekimi korkusunu önlemek ya da var olan korkuyu ortadan kaldırmak için sedasyon işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemde amaç çeşitli sedasyon yöntemlerinden( gaz soluyarak, şurup yada hap kullanarak, iğne ya da ilaç enjeksiyonu, damar içine ilaç) uygun olanı kullanarak çocuğun rahatlamasını sağlamaktır. Kliniğimizde ihtiyaç duyulması halinde, uygun yöntem seçilerek sedasyon işlemi uygulanmaktadır.
Koruyucu Önlemler
Pedodontide birincil amaç dişlerde herhangi bir sorun oluşmasının önlenmesi ve çocuklarda çürük sorunları olmayan bir gelecek inşa etmektir. Bu sebeple uygulanan işlemlerin tümüne Koruyucu Diş Hekimliği denir. Bu uygulamalardan bazıları yüzeysel flor ve fissür örtücü işlemlerdir. Fissür örtücü uygulamalarda, azı dişlerinin üst tabakasında yer alan ve yiyeceklerin yapıştığı bölgelerde (fissür, oluk) çürümenin önlenmesi için bu bölgelerin bir dolgu maddesi ile kapatılıp, bakterilerin de buraya ulaşmasını engellenmesi işlemidir. Bu uygulamadan sonra diş fırçalamanın kolaylaştığı, besin tutulumunun ve dolayısıyla çürüklerin % 70 ila %80 oranında azaldığı bilinmektedir. Tedavinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için bu dolgu maddesinin 6 ayda bir kontrol edilmesi gerekmektedir. Bir diğer koruyucu işlem olan yüzeysel flor, ilk diş sürülmesinden sonra hassas ve çürüğe karşı daha dirençsiz olabilen diş minesine uygulanır ve diş minesinin kuvvetlendirilmesi sağlanır. Böylece dişlerin asitlere karşı daha dayanıklı olmasıyla beraber çürük oluşumu da önlenir. Flor uygulaması sağlıklı ya da çürüğe yatkın dişlere, diş hassasiyeti ya da erozyon tedavisi uygulanan dişlere uygulanabildiği gibi özel tedavi gerektiren bir rahatsızlığı bulunan bireylere de uygulanabilir. Uygulama sıklığı hastanın yaşına ve çürüklerin durumuna göre değişiklik göstermekle beraber genelde 6 ayda bir ve sadece profesyonel diş hekimleri tarafından uygulanması önerilir.
Genel Anesteziye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Genel anestezi, çocuğun tamamen uyutulması ile tedavinin yapılması işlemidir. Çocuk diş hekimliği içerisinde genel anestezi, kısa zamanda tedavi edilmesi gereken ancak iletişim kurulamayan, korkusu giderilemeyen ve anksiyeteye bağlı olarak koltukta tedavi şartlarını sağlayamayan çocuklarda travmaya neden olmamak adına uygulanır. Ayrıca birden çok çürüğü ya da apsesi bulunan yaşı çok küçük çocuklarda da ileriki yaşlara yönelik travma oluşturmamak için genel anestezi yapılması uygun görülür. Böylelikle çocuk yapılan işlemleri hatırlamaz ve korku da duymaz. Genel anestezi genelde fiziksel, mental ya da tıbbi engeli bulunan çocuklarda uygulanır. Ancak bu işlemin ameliyathane ortamında ve anestezi uzmanı tarafından yapılması gerekir.
Çocukların ilk diş hekimi deneyimi olduğu ve bu sebeple de çok kritik bir önem taşıyan pedodontiye çok önem veriyoruz. Süt dişleri ile ilgili sorun yaşayan, kalıcı diş sürme döneminde problemlerle karşılaşan ya da özel bakıma ihtiyaç duyan çocuklarınız için uzman kadromuzla hizmetinizdeyiz. İzmir çocuk diş hekimi ihtiyacınız için bize ulaşabilirsiniz.